top of page
Zen Garden

Acupunctuur, wat houdt dat precies in?

Acupunctuur maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en wordt al duizenden jaren toegepast. De TCM gaat uit van een holistisch concept, de opvatting dat alles in en om ons heen verbonden is met elkaar en voortdurend streeft naar evenwicht. Dit evenwicht is dynamisch.

 

Echter kan het evenwicht verstoord raken door invloeden van buitenaf (wind, koude, hitte, vocht, bacteriën, virussen) of door trauma’s, stress, overbelasting of emotionele spanningen. Wanneer het evenwicht langere tijd verstoord is of wanneer iemand niet in staat is om het evenwicht te herstellen, kunnen de energiestromen naar de verschillende delen van het lichaam afnemen of geblokkeerd raken, waardoor er lichamelijke- en psychische klachten kunnen ontstaan.

 

Acupunctuur heeft een positieve invloed op deze energiestromen (meridianen). Door bepaalde punten op deze meridianen aan te prikken, wordt het lichaam aangezet om het zelfhelende vermogen te activeren. Activatie van het zelfhelend vermogen zorgt zowel voor een betere energiebalans en een sterker afweersysteem van het lichaam, als voor een beter psychisch evenwicht en stabielere emoties, ervan uitgaande dat lichaam en geest altijd nauw met elkaar verbonden zijn. Een zienswijze die gelukkig ook hier in het westen steeds meer naar wordt gekeken.

bottom of page